Przeczytałem książkę i polecam miłośnikom filmowych kulinariów, podobnie jak film. Jak wyjaśnia autor powieści: " (...) to hołd dla świętej pamięci Ismaila Merchanta, urodzonego w Bombaju, utalentowanego, niepoprawnego producenta filmowego, stojącego za Merchant Ivory Production (Pokój z widokiem, Okruchy dnia, Powrót do Howards End), który zmarł niespodziewanie w 2005 roku. Obaj z Ismailem uwielbialiśmy zjeść i pobrzdąkać garnkami w kuchni... Pewnego dnia podczas kolacji w londyńskiej Bombay Brasserie przynagliłem Ismaila, by znalazł prawa do odpowiedniego dzieła literackiego i połączył swą miłość do jedzenia z miłością do tworzenia filmów. Przyrzekłem, że pomogę mu w tych staraniach".
I tak powstała fikcyjna historia Hassana, kucharza z Indii, który jako pierwszy cudzoziemiec we Francji zdobył dla swej restauracji trzecią gwiazdkę przewodnika Michelin. Swą kulinarną edukację rozpoczynał w hinduskiej restauracji ojca i francuskiej, prowadzonej przez sąsiadkę. Stąd podróż na sto stóp, czyli 30 metrów.
Do spotkania doszło w sposób niespodziewany, gdy rodzina Hassana podróżowała po zachodniej Europie, próbując rozmaitych smaków i szukając miejsca na założenie własnego interesu po ucieczce z Indii. Auto zepsuło się w miasteczku we francuskiej Jurze i to tam głowa rodziny, Papa (Om Puri), zdecydował, że w tym miejscu rodzina zakończy kulinarną włóczęgę.
Ale jak to w bajkach bywa, największa przeszkoda wyrosła zaraz obok naszych bohaterów. Była nią madame Mallory (Helen Mirren), właścicielka dwugwiazdkowej restauracji. Dwie konkurencyjne firmy walczące o klienta - to jawi się przepysznie dla filmu. A dla smaku jest też chłopak i jest dziewczyna w sąsiednich, aczkolwiek walczących stronach - Romeo i Julia w kuchennych tarapatach.
Kulinarne boje zostały oczywiście zażegnane przy patelni, przy omlecie. Przypomniały mi się chwile sprzed 20 lat, gdy na chrzciny mojej córki Jutty ugotowałem dla gości z kilku krajów zupę z całego karpia, wzmocnioną gałką muszkatołową i 30-procentową śmietaną, a na drugie danie podałem kurczaka w mulligatawny z niełuskanym ryżem. Potęga smaku.
Przemysław Toboła
- "Podróż na sto stóp" (The Hundred-Foot Journey)
- reż. Lasse Hallström
- premiera 8 sierpnia